Skip to content

johan van bever

advertentie
sportende scholieren in de fitclass
De conditie van de Vlaamse jongeren is slecht maar niet dramatisch. 7 op de 10 jongeren is in staat de conditie te verbeteren in tien weken tijd. Dat is gebleken tijdens een fitheidsonderzoek van de vzw Fitclass en de vzw Beweeg.
Verspreid over tien Vlaamse scholen, waaronder het Koninklijk Atheneum van Gentbrugge, werden 5.480 jongeren getest op hun conditie. Tien weken en enkele gezondheidstips later werden ze opnieuw getest en bij meer dan 7 op de 10 werd een verbetering van de conditie vastgesteld. Bij 37% was de conditie zelfs opmerkelijk beter. Het Koninklijk Atheneum van Gentbrugge haalde de grootste progressie en de school kreeg prompt een volledige ingerichte fitclass met de modernste fitnesstoestellen ter waarde van 200.000 euro. Na de schooluren staan de toestellen ter beschikking van de buurtbewoners.
De jongeren moet in de eerste plaats sporten weer als leuk beschouwen zegt Fitclass-voorzitter Yves Van Craenenbroeck. Momenteel is er een overaanbod van passieve alternatieven zoals gamen, surfen en chatten. Bovendien wordt sport nog te vaak als iets competitief gezien.
Tine Bossuyt 
Volgend jaar doet Fitclass de fitheidstest opnieuw en de vzw nodigt elke Vlaamse school uit om deel te nemen. De klemtoon ligt dan niet alleen op conditie maar ook op gezonde voeding. De hoofdprijs voor de school die de grootste progressie maakt blijft dezelfde, een zaal vol fitnesstoestellen.
Tine Bossuyt is de ambassadrice van Fitclass. Zij zal vanuit haar ervaring als topsporter infosessies geven in de scholen.