Skip to content

johan van bever

advertentie
Ilva, de intercommunale Land van Aalst met werkingsgebied in ondermeer Sint Lievens Houtem, Herzele, Zottegem en Oosterzele, zamelt elk jaar minder restafval in. Momenteel wordt 110 kilogram per inwoner per jaar ingezameld, ruim onder de norm van 150 die de Vlaamse overheid vaststelde. Bovendien stijgt het aantal rondes van de intercommunale.

Er zijn in gans Vlaanderen slechts twee intercommunales die beter doen met ongeveer 102 kilogram. Maar daar wordt het restafval bij de ophaling aan huis gewogen zegt directeur Henk Geeroms. Voor een verschil van 8 kilogram kan Ilva niet al haar vrachtwagens uitrusten met een weeginstallatie en een computer. Dat is een meerprijs van 25.000 euro per vrachtwagen.

Het aantal rondes aan huis is in het afgelopen jaar gestegen naar 8.824, vooral als gevolg van de uitbreiding en de afzonderlijke inzameling van de wegwerpluiers. Hierdoor werden in het voorbije jaar gemiddeld 35 rondes per dag gereden. 11 van de 12 aangesloten gemeenten stapten in het luier-project.  Gemiddeld is per deelnemend gezin zo'n 203 kilogram wegwerpluiers ingezameld.