Skip to content

johan van bever

advertentie
Prijs voor de democratie voor Tom Barman
Tom Barman krijgt op 21 juli, tijdens de Gentse Feesten aan Sint Jacobs, de prijs van de democratie. Dat is een initiatief van Democratie 2000 ondersteund door de vzw Trefpunt.
De prijs voor de democratie is een bekroning voor iemand die zich heeft onderscheiden in inzet en initiatief in de voortdurende strijd voor de democratie. Tom Barmpan, frontman van dEus organiseerde vier 0110-concerten voor verdraagzaamheid, ondermeer in Gent. Deze concerten werden groter dan verwacht ondanks de aanvankellijke tegenwerking vanuit de politieke wereld. Pas wanneer er veel mediabelangstelling kwam sprong de politiek mee op de kar. Volgens het juryverslag heeft Tom Barman met dit initiatief ,,de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de kunstenaar duidelijk gesteld en een dynamiek op gang gebracht''.
De tweede plaats gaat naar Maria Vindevoghel, de vakbondsafgevaardigde die onterecht ontslagen werd door Flightcare. Intussen werd ze door de rechtbank in ere hersteld maar desondanks niet opnieuw aangenomen. De derde plaats gaat naar naar BOEH. Dat staat voor Baas Over Eigen Hoofd, een actieplatform dat in Antwerpen actief is tegen het verbod op het dragen van hoofddoeken door stadspersoneel met publieke functies.