Skip to content

johan van bever

advertentie
Waregem is uitgeroepen tot ,,eenvoudigste gemeente''. Twee Oost-Vlaamse gemeenten waren tot op het einde in de running voor de titel van ,,eenvoudigste gemeente''. Dat waren Laarne en Merelbeke. Twee jaar geleden ging Knokke-Heist met de titel lopen. Met de wedstrijd willen de Vlaamse ministers Geert Bourgeois en Marino Keulen Vlaamse steden en gemeenten motiveren om hun dienstverlening te optimaliseren en de regeloverlast op het lokale niveau aan te pakken.

Na twee selectieronden bleven vijf gemeenten over:. Hasselt, Hoeilaart, Laarne, Merelbeke en Waregem. Op dinsdag 11 september werd de eenvoudigste gemeente verkozen en gelauwerd in het Vlaams parlement. De jury lette vooral op de aard van het project. Om te beginnen moest het project daadwerkelijk een vereenvoudiging van de adminstratie inhouden. Het effect voor de doelgroep, de bruikbaarheid en diversiteit van de vereenvoudigingsmethodes, de haalbaarheid van de doelstellingen en de termijn waarbinnen het project zal worden opgestart waren de doorslaggevende elementen in de selectie van de finalisten.

Laarne en Merelbeke krijgen als laureaat wel speciale ondersteuning van de Vlaamse overheid bij de uitvoering van hun vereenvoudigingsplannen. Laarne wil de uitleendienst vereenvoudigen en via het web toegankelijk maken. Ook plant de gemeente een harmonisering van de gemeentelijke premies, een vereenvoudiging van de bijhorende formulieren en de uitbouw van een digitaal loket. Merelbeke vereenvoudigt de bestaande belastings- en retributiereglementen en duidt formulieren-coördinatoren aan die permanent instaan voor een kwaliteitsvol formulierenbeheer.