Skip to content

johan van bever

advertentie
Oost-Vlaanderen: Zorgboeren gehuldigd
De Landelijke Gilden en Streunpunt Welzijn hebben donderdagavond Arnold Boonaert en Martine Dewaele gehuldigd als uitbaters van de Oost-Vlaamse Zorgboerderij 2007.

Groene Zorg Oost-Vlaanderen is een project waarvan Steunpunt Welzijn en Landelijke Gilden de initiatiefnemers zijn. Landelijke Gilden is een culturele vereniging die zich richt op het ondersteunen van het sociale en culturele leven van het platteland. Steunpunt Welzijn Oost-Vlaanderen is een vzw die hoofdzakelijk steunt op vrijwilligers en een hefboom wil zijn in het welzijnsveld. Boeren worden zo aan welzijn gekoppeld. De boerderij is een alternatieve opvangmogelijkheid geworden voor zorg- en hulpbehoevenden. Het werk op de boerderij is als het ware een vorm van therapie.

Om het initiatief in de kijker te houden wordt elk jaar een zorgboerderij van het jaar verkozen. Deze keer is dat de boerderij van de familie Boonaert aan de Turkestraat in Nokere. Het is een gemengd land- en tuinbouwbedrijf. In Nokere heeft het koppel melkvee en doen ze aan akkerbouw. In Eine zijn ze actief als tuinbouwers. De familie Boonaert heeft tot nog toe vooral met jongeren gewerkt. Het gaat dan meestal om kortdurende begeleiding die past in een time-out-aanpak van scholen en voorzieningen voor bijzondere jeugdzorg.

Oost-Vlaanderen telt momenteel 68 zorgboeren. Het is al zo'n groot succes dat er momenteel zowat twintig zorg- en hulpbehoevenden op de wachtlijst staan.