Skip to content

johan van bever

advertentie

Oost-Vlaanderen heeft een plattelandsdichter
Oost-Vlaanderen heeft met Lut de Block voor de eerste keer een plattelandsdichter. Ze werd donderdagavond in Munte voorgesteld. Alle gemeenten in Oost-Vlaanderen, uitgezonderd de steden, kunnen een beroep doen op deze tegenhanger van de stadsdichter.

De Plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen is een initiatief van de Provinciale Landbouwkamer voor Oost-Vlaanderen. Met dit initiatief beoogt men een verhoogde aandacht voor het platteland en streeft men naar een genuanceerde kennis en beleving van het platteland. Naar analogie met de stadsdichters wordt een plattelandsdichter voor twee jaar aangesteld. Zijn of haar taak bestaat er in om in die periode acht gedichten te schrijven over de verschillende facetten van het Oost-Vlaamse platteland. Gemeenten en verenigingen worden aangemoedigd om contact op te nemen en zullen in de toekomst actief betrokken worden bij het initiatief. Op aanvraag kunnen ze ook een gedicht publiceren.

Lut de Block is 54 jaar en werd geboren in Hamme. Ze werkte en woonde een tijdje in Parijs en Luxemburg waar ze freelance journaliste was. Daarna ging ze aan de universiteit in Gent met succes filosofie studeren. Tegenwoordig woont ze in West-Vlaanderen maar naar eigen zeggen woont haar hart nog steeds in Oost-Vlaanderen. Los van haar aanstelling als plattelandsdichter zijn er van haar al gedichten op openbare plaatsen verschenen. Men vindt ze op de Kouter in Gent, in Ninove en in Puivelde Belsele.

Haar eerste plattelandsgedicht heet ,,geheugenkaart'' en gaat over de Oost-Vlaamse rivieren.