Skip to content

johan van bever

advertentie
De vzw Trage Wegen heeft de ,,Trage wegen-teller'' gelanceerd. Gemeenten die trage wegen herwaarderen krijgen een plaats op die teller. Voorlopig staat Wetteren als enige Oost-Vlaamse gemeente genoteerd. Wetteren heeft bijna de helft van wat er momenteel op de teller staat. Intussen heeft het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen zich aangeboden als trekker voor de herwaardering van trage wegen in de Vlaamse Ardennen.

Trage wegen zijn baantjes en doorsteken die enkel gebruikt kunnen worden door voetgangers of fietsers. Het zijn vaak de vroegere kerkwegels of buurtwegen. Deze wegen worden echter vaak afgesloten of ingepalmd door eigenaars van aanpalende gronden. Nu wil de vzw Trage Wegen een kaart met alle Vlaamse trage wegen opmaken. Het is de bedoeling om duizend kilometer trage wegen te kunnen aanduiden. Het project wordt gesteund door Vlaams minister van mobiliteit Kathleen Van Brempt. Ze kijkt er al naar uit om de duizendste kilometer in te wandelen.

De vzw Trage Wegen gaat nu een enquête voeren bij alle Vlaamse gemeenten teneinde de trage wegen-kaart te kunnen aanvullen. Momenteel is men in Gent en Dendermonde bezig met een project om enkele trage wegen opnieuw te kunnen openstellen. Van de gemeente Wetteren staan er al vier trage wegen op de kaart, alle vier in Massemen. Het gaat om de Schottenbosweg van de Lambroekstraat naar de Heidestraat, de Broekstraatweg tussen de Begijnestraat en de Broekstraat, de Waalbeekweg van de Molenkouter naar de Brusselsesteenweg en de Varekouterweg, palallel aan de Varekouter richting Kortenbos.

Het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen wil ook een steentje bijdragen. Iedereen die een ontoegankelijke trage weg kent kan dit melden. Het kan gaan om trage wegen die afgesloten werden maar evengoed om trage wegen die onbegaanbaar zijn omwille van een wildgroei aan netels of bramen of omdat er afval gestort is. Het gaat hier wel enkel om trage wegen in gemeenten uit de Vlaamse Ardennen, het werkingsgebied van het Regionaal Landschap. Het is dan de bedoeling om in samenspraak met de gemeente en de eigenaars van de aanpalende gronden de trage weg opnieuw open te stellen. Trage wegen kunnen gemeld worden op het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken of telefonisch op 055/207.265.