Skip to content

johan van bever

advertentie
De vzw Climaxi en 't Uilekot uit Herzele maakten samen met Victoria Deluxe en Friends of the Earth een nieuwe documentaire. Na 'Climaxi' over de link tussen klimaat en sociale rechtvaardigheid en 'Duurzaam op papier' over de labeling van ecologisch gekweekte houtsoorten gingen ze op zee en zochten naar vis en vissers. Ook daar gelden eeuwige wetten zoals ‘de groten eten de kleintjes op’.

De filmmakers gingen mee vissen en tellen en integreerden zich in de levensomstandigheden van de vissers en hun gemeenschap. Ze interviewden politici, vissers, wetenschappers, reders en dies meer.

Men filmde concerten en voorbijgangers en vroegen zich af of er nog voldoende vis is om de visserij recht te houden, naar wie de subsidies gaan, welk effect de Europese reglementen hebben, hoe de controle in mekaar zit, of er een zone moet gereserveerd worden voor de passieve vissers, wie de touwtjes in handen heeft, hoe groot het zwarte viscircuit is en hoe men voor vis en vissers een toekomst kan garanderen.

De première-toernee passeert op 21 oktober in Zaal Realto te Oostende, 22 oktober in de vismijn te Nieuwpoort, 25 oktober in Café Sport in Leuven, 27 oktober in de Pianofabriek in Brussel, 28 oktober in ’t Uilekot in Herzele, 5 november in bibliotheek Permeke in Antwerpen, 6 november tijdens 11 tafels in Zottegem, 16 november in het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum in Hasselt en op 18 november in KASKcinema in Gent.

De film komt uit op DVD en is reeds te bestellen bij Climaxi, Groenlaan 39 Herzele.