Skip to content

johan van bever

advertentie
Er is geen sprake van dat er een provinciaal overlastreglement komt voor de organisatie van fietsevenementen. Dat zegt gouverneur André Denys. Heel wat fietsliefhebbers maakten zich zorgen over de komst van een provinciaal overlastreglement zoals dat al bestaat voor de Ronde van Vlaanderen waarbij de organisatie een waarborg van 10.000 euro moet storten. Onder hen ook de Herzeelse schepen van Sport en provincieraadslid Jo De Loor.

Verschillende van die organisaties zoeken de Vlaamse Ardennen op zegt De Loor. Op zich is dat positief, gezien dit het toerisme enkel kan ten goede komen. Wanneer een provinciaal overlastreglment ingevoerd wordt, betekent dit het einde van tal van organisaties.

Volgens Gouverneur Denys komt het niet zo ver. Het is zijn overtuiging is dat de overlast van de andere gekende ritten niet vergelijkbaar is met de overlast van de megarit die de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen is. 

Sommige burgemeesters in de Vlaamse Ardennen vinden dat de kleinere tochten ook te veel overlast veroorzaken en willen het Ronde Van Vlaanderen-reglement veralgemenen. Als zij overtuigd zijn van hun gelijk dan kunnen ze perfect in hun gemeenteraden, via een politiereglement, het bestaande convenant kopiëren en uitbreiden voor alle wielertoeristentochten. Het is aan iedere gemeenteraad en aan iedere burgemeester om daarover een beslissing te nemen. De gouverneur zal hen daartoe niet aansporen.

Een veralgemening van het reglement wordt een te grote last voor de organisatoren die, in tegenstelling tot die van de Ronde Van Vlaanderen, geen professionele organisatoren zijn. Het zijn meestal wielerclubs die louter met vrijwilligers werken. Zij helpen indirect en kosteloos mee aan de promotie van de Vlaamse Ardennen als wielerregio besluit de gouverneur.