Skip to content

johan van bever

advertentie

PWA moet halve spaarpot terugbetalen
Het PWA van Herzele moet de helft van zijn reserves voor de dienstenonderneming terugbetalen aan de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Dit geldt voor alle dienstenondernemingen die onder een PWA, een plaatselijk werkgelegenheidsagentschap vallen. Die reserves werden in de loop van de jaren opgebouwd met de loonsubsidies die de overheid betaalt voor de tewerkstelling in de dienstenonderneming. In Herzele werken 32 personen die voordien langdurig werkloos waren. Zij bedienen een kleine 200 klanten.

Het PWA heeft een spaarpot aangelegd voor het geval de overheid zou stoppen met subsidiëren. Er werd ook steeds heel spaarzaam met het geld omgesprongen. Zo kregen de leden van de raad van beheer geen zitpenningen. De halve spaarpot moet nu voor nieuwjaar teriuggestort worden. Herzele wil dat betwisten op basis van het gelijkheidsbeginsel. Zo moeten de dienstenondernemingen die onder een OCMW vallen of privaat zijn niets terugbetalen.

Het PWA Herzele hoopt nu ook dat de aankoop van een loft in de gerenoveerde fabriek L'Ouate in mindering gebracht kan worden. Die loft wordt de nieuwe uitvalsbasis van het PWA en de dienstenonderneming. Momenteel is de dienst gevestigd in een niet al te geschikt huurhuis van het OCMW. De terugbetaling zal geen invloed hebben op de werking van de dienstenonderneming.