Skip to content

johan van bever

advertentie

71 Vlaamse steden en gemeenten stellen zich kandidaat voor de verkiezing fietsstad/gemeente 2012. Antwerpen is met 483.000 inwoners de grootste stad, Lo-Reninge met 3.300 inwoners de kleinste gemeente. In onze regio zijn het Herzele en Oosterzele. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits neemt het initiatief voor de fietsprijzen. Die zullen volgend jaar voor de allereerste keer worden uitgereikt.

Met de bekroning wil minister Crevits steden en gemeenten aansporen om een goed, integraal fietsbeleid uit te werken en kunnen gemeenten ook leren van elkaars realisaties. De verkiezing biedt volgens de minister een unieke kans om het fietsvriendelijke imago van de stad of gemeente een flinke impuls te geven, na te denken over het gevoerde fietsbeleid binnen de gemeente en ervaringen uit te wisselen tussen gemeenten onderling. Bovendien kunnen de winnaars een mooie prijs winnen ter waarde van maximum 50.000 euro. De prijs bestaat uit ‘hardware’, zoals een fietsenstalling, dienstfietsen of een fietstelpaal.

Op 2 december komt de tienkoppige jury samen om uit de 71 kandidaten per categorie enkele gemeenten en steden te nomineren. Dat gebeurt op basis van een waslijst aan criteria. Een extern bureau gaat de genomineerde gemeenten en steden daarna bezoeken. In juni 2012 maakt minister Crevits tijdens de prijsuitreiking de winnaars bekend.