Skip to content

johan van bever

advertentie
Andalusië op winterjaarmarkt
Sint-Lievens-Houtem maakt zich klaar voor een nieuwe winterjaarmarkt op woensdag 11 en donderdag 12 november. Er worden 30.000 mensen verwacht.

Het dossier voor de erkenning van de jaarmarkt als werelderfgoed is ingediend bij Unesco. De procedure voor de erkenning loopt en jaarmarktcoördinator Hilde Coorens hoopt nieuws te ontvangen vlak voor de jaarmarkt van volgend jaar.

Het evenement start op woensdag 11 november met de paardenkeuringen. Dit jaar zijn er zes stamboeken te gast. Uniek dit jaar is dat er een Spaanse paardenshow te zien is. Deze show wordt gelinkt aan Andalusië, de gastregio. Het spektakel begint om 10.30 uur ter hoogte van de thematent.

In de tent op het marktplein is een thematentoonstelling over Andalusië in al zijn pracht en praal te zien. De leerlingen van de Creazolder hebben schilderijen en beelden gemaakt over Andalusië. In de tent zijn allerlei streekproducten uit Andalusië te proeven. Op de verdieping in de tent kan men in een Spaanse caseta een maaltijd kan nuttigen, op de tonen van gipsy en Spaanse muziek. De Spaanse dienst voor Toerisme toont de cultuur en geschiedenis van de gastregio.

Op donderdag 12 november om 8 uur begint de traditionele markt met zowat 500 marktkramers en een tentoonstelling van landbouwwerktuigen. Er komen ongeveer 1.200 runderen en 700 paarden. Daar wordt een stukje erfgoedwerking aan gekoppeld. Zowel op woensdag als op donderdag kunnen de kinderen koe-melken. Dat gebeurt op een driedimensionele koe. Dat is een initiatief in samenwerking met INEX die ook voor een infostand zorgt en  de kinderen leert hoe melk verwerkt wordt tot verschillende producten.

Naast de tamboer die terugkeert om met zijn liedjes op accordeon voor sfeer en vreugde te zorgen krijgt Sint-Lievens-Houtem ook het bezoek van Lut De Block, dat is de plattelandsdichter van Oost-Vlaanderen. Zij schreef in opdracht van de provincie een gedicht over de winterjaarmarkt. Het gedicht zelf wordt onthuld tijdens de opening van de jaarmarkt, op dinsdagavond 10 november. Het gedicht kan door alle bezoekers op de markt gelezen geworden gedurende de twee daarop volgende dagen van de winterjaarmarkt.

De wekelijkse markt op 7 en 14 november van 14 tot 17 uur kan door de winterjaarmarkt niet plaatsvinden en verhuist naar de Sint-Antoniusstraat in Bavegem.