Skip to content

johan van bever

advertentie
BIN's te klein in Houtem
De Buuurtinformatienetwerken (BIN) in Sint-Lievens-Houtem en Letterhoutem moeten verder uitgebreid worden om zin te hebben. Dat is gezegd tijdens de algemene vergadering van de BIN’s.

Een buurtinformatienetwerk is een groep van inwoners uit een wijk die in een systeem stappen waarbij ze telefonisch op de hoogte gesteld worden van verdachte handelingen of criminele feiten die zich in de buurt afgespeeld hebben. Het project loopt in nauwe samenwerking met de politie. Een coördinator ontfermt zich over een wijk. Het voornaamste doel is de strijd tegen rondtrekkende dievenbendes die de wijken bezoeken.

De 'wijk' Sint-Lievens-Houtem heeft 3.500 inwoners en er zijn 19 gezinnen die in het BIN zitten. In het al eveneens zeer uitgestrekte BIN Letterhoutem gaat het om 24 gezinnen. Dit heeft geen enkele impact zegt coördinator Freddy Leus. Deze BINs moeten dus dringend uitgebreid worden.

Unizo Sint-Lievens-Houtem is in elk geval geïnteresseerd om aan te sluiten bij het bestaande BIN-Z voor zelfstandigen in Zottegem. In dit netwerk is het vooral de bedoeling om winkeliers en zelfstandigen te waarschuwen voor winkeldiefstallen, oplichting en andere feiten. Momenteel zitten er slechts 2 handelaars in het BIN-Z. Unizo-voorzitter Guido Tiré is er zeker van dat er in Houtem meer interesse bestaat voor het systeem.

Sinds 2006 is er in de politiezone een stijgend aantal inbraken. Dit jaar neemt dat aantal terug fors af. De mogelijke verklaring is dat er dadergroepen opgepakt zijn. In 2009 telde de zone 124 inbraken in het eerste half jaar. Dit jaar is dat 78.