Skip to content

johan van bever

advertentie
De winterjaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem is door Unesco erkend als immaterieel werelderfgoed.

In Sint-Lievens-Houtem wordt met vreugde gereageerd. Burgemeester Lieven Latoir bedankte meteen iedereen voor zijn jarenlange inzet. De winterjaarmarkt is een gemeentelijke organisatie die niet evident is voor een kleine gemeente met amper 9.000 inwoners. Het is een erkenning door de wereld zegt de burgemeester.

Financieel levert dat niets op maar Houtem kan nu wel met een veel groter ego naar de sponsors stappen. Dat de jaarmarkt nog zo'n succes kent is te danken aan het inzicht op het einde van de jaren 80 dat er een mogelijkheid bestond dat de jaarmarkt kon teloor gaan, zoals dat in vele andere gemeenten gebeurde. Houtem kon de traditie in ere houden en zorgde ervoor dat er genoeg te zien is tijdens de tweedaagse. De mensen komen voor het geheel en hebben iets beleefd als ze terugkeren naar huis.

Naar aanleiding van de herwaardering van de jaarmarkt werd in het begin van deze eeuw een historisch onderzoek naar de jaarmarkt gevoerd. Op die manier kwam het evenement zo in de schijnwerper te staan dat er een dossier ingediend werd om erkend te worden als immaterieel erfgoed. De Vlaamse regering steunde die aanvraag en nu heeft Unesco de kers op de taart gezet.

Er is in Houtem wel wat wrevel over de berichtgeving in de nationale media waarin bijna alleen over het eveneens erkende Carnaval Aalst werd gesproken. Nochtans heeft de jaarmarkt van Houtem een veel oudere traditie. De jaarmarkt vindt zijn oorsprong in de verering van de Heilige Livinus. De historische wortels van het gebeuren gaan terug op de concurrentiestrijd tussen de abdijen van Sint-Pieters en Sint-Baafs in Gent. De winterjaarmarkt boogt op een traditie van 900 jaar.