Skip to content

johan van bever

advertentie
Paddenactie week uitgesteld
In Sint-Lievens-Houtem zou zaterdag een paddenoverzetactie plaatsvinden. De actie werd een week uitgesteld omwille van een overlijden.

Vanaf februari steken padden en andere amfibieën onze wegen over. De volwassen dieren ontwaken uit hun winterslaap, verlaten massaal hun schuilplaats en trekken naar de voortplantingsplaatsen. Dat zijn poelen, grachten en vijvers. Het is en gevaarlijke onderneming want velen komen nooit levend aan. Ze komen onder de wielen van een auto terecht of worden door de luchtverplaatsing tegen de onderzijde van een voertuig gezogen.

De gemeente Sint-Lievens-Houtem plant samen met de minaraad en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, een overzetactie in de Ijshoutestraat zodat deze diertjes veilig de overkant van de weg kunnen bereiken. Zaterdag zou er een scherm gebouwd worden, maar dat is nu met een weekje uitgesteld.

Wanneer de padden het scherm bereiken, kruipen ze er langs op zoek naar een opening. Hierdoor tuimelen ze in emmers die op regelmatige afstanden van elkaar in de grond zijn gegraven. De opgevangen dieren worden dagelijks naar de overzijde van de weg gebracht en losgelaten zodat ze hun tocht naar de poel veilig kunnen verder zetten.