Skip to content

johan van bever

advertentie
48 processievaandels teruggevonden
Het Gijzels Genootschap van de Kerkuil heeft in de kerk van Gijzenzele 48 processievaandels teruggevonden en de vaandels verkeren nog in goede staat.

Dat gebeurde tijdens de zoektocht naar de geschiedenis van het religieuze leven in de gemeente. Zo kwam men uit bij een vergeten processie, de sacramentsprocessie in Gijzenzele. Die ging 35 jaar geleden voor de laatste keer uit. Het Genootschap wil die processie nu nieuw leven inblazen en om de vijf jaar opnieuw organiseren.

Het kleed van de heilige Barbara is ook teruggevonden. Het is stuk maar kan gemaakt worden. Een schilderij uit 1881 dat de hemel uitbeeldt is eveneens nagenoeg intact gebleven. Er zijn 115 mensen nodig om de stoet zoals die vorige eeuw uitging na te bootsen. ,,Dat is niet simpel in een klein dorp als Gijzenzele'' zegt Dirk De Ganck. Alle hulp is dus welkom. Aan de school van Gijzenzele werd gevraagd om mee te werken om figuranten te leveren. Er kwamen slechts zes reacties van kinderen binnen.

Dit evenement werd geslecteerd in de Vlaamse prijs Dorp van de Toekomst. Dat levert subsidie op. Over gans Vlaanderen werden 31 projecten geslecteerd en één van deze organisaties maakt kans om op het einde van het jaar de hoofdprijs van 10.000 euro te winnen.

De processie zal opnieuw uitgaan op zondagnamiddag 25 mei in het centrum van Gijzenzele.