Skip to content

johan van bever

advertentie
Oosterzele boos op VTM omwille van klimaatonderzoek
Het gemeentebestuur van Oosterzele is boos en verontwaardigd over het klimaatonderzoek van VTM.

In dat onderzoek eindigde Oosterzele op de klimaatkaart van Vlaanderen op de 292ste plaats, bijna helemaal achteraan dus. De gemeente kreeg een rode kleur opgeplakt, wat betekent dat het om een gemeente gaat die weinig klimaatinspanningen levert.

Oosterzele verdient dat niet vindt burgemeester Johan Van Durme. De gemeente staat machteloos tegenover een niet correct gevoerd onderzoek. De schade is intussen wel berokkend.

Volgens schepen van Milieu Els De Turck werden voor het onderzoek parameters gebruikt die voor kleine gemeenten zoals Oosterzele altijd nadelig zullen uitvallen. Dat argument is intussen door Eandis, die aan het onderzoek meewerkte, toegegeven.

De subsidies die de gemeente geeft aan inwoners werd niet eens in rekening genomen in het onderzoek. Dit jaar keurde Oosterzele 149 dossiers voor de plaatsing van zonnepanelen goed. Dat brengt het totaal op 359, een subsidie van 139.000 euro. Sint-Lievens-Houtem geeft die subsidie niet en Melle die bovenaan eindigde gaat er mee stoppen. Op het GILO in Oosterzele zijn intussen de werken begonnen voor de plaatsing van zonnepanelen.

De subsidie op zonnepanelen is wel verminderd maar is vervangen door een subsidie op het plaatsen van superisolerende beglazing. Hiermee is Oosterzele de enige gemeente in Vlaanderen. Oosterzele wil binnenkort ook een workshop geven, bestemd voor doe het zelvers, met tips over isolatie.