Skip to content

johan van bever

advertentie
Mannekesschool herleeft
De vroegere gemeentelijke jongensschool in de Schoolstraat in Gijzenzele is helemaal opgeknapt.

De vroegere turnzaal wordt al een tijdje gebruikt door jeugdhuis 't Plectrum maar de twee klaslokalen stonden er vervallen bij. Die hebben nu een grondige renovatiebeurt gekregen dank zij het Gijsels Genootschap. Samen met het Wielercomité Gijzenzele werden tafels en stoelen aangekocht.

Nu kunnen de twee klaslokalen een andere bestemming krijgen. Het linkse lokaal doet dienst als vergader- en ontvangstruimte. Het rechter lokaal wordt de plaats voor een permanente tentoonstellingsruimte rond de beide wereldoorogen in de streek. De beide lokalen zullen ook ter beschikking gesteld worden van de plaatselijke verenigingen. Het is daarenboven de bedoeling om de bunkerroute aan de zogenaamde 'mannekesschool' te laten starten.

Op vrijdag 30 september worden de twee vernieuwde klaslokalen officieel geopend, gevolgd door een opendeurweekend. Men kan er kijken naar 45 foto's uit Gijzenzele anno 1953, met daartegenover foto's van dezelfde plaats anno 2011. In de ontvangstruimte wordt doorlopend een fotofilm vertoond met oude klasfoto's van oud leerlingen.

De plaatselijke bakker Bockstaele-Raes heeft zelfs een uilenkoekje ontwikkeld dat er te proeven zal zijn. Bovendien stelt het Gijsels Genootschap tegelijk het erfgoedkrantje voor. Daarin staan historische weetjes uit Gijzenzele. Zo kwamen we aan de weet dat 150 jaar geleden de pruimen van Colette werden gestolen. Tot slot van de vrijdagavond vertelt meester Willy enkele gepaste anekdotes over de vervlogen schooljaren. Hij was de laatste onderwijzer van Gijzenzele.

De tentoonstelling is voorts te bezoeken op zaterdag 1 oktober van 10 tot 13 en van 14 tot 18 uur en op zondag 2 oktober van 10 tot 18 uur.