Skip to content

johan van bever

advertentie
Oosterzele zal geen GGO-vrije gemeente worden. Gemeenteraadslid Barbara Redant van Groen! had dit gevraagd. De aanleiding was de herrie op het aardappelveld aan Mariagaard in Wetteren waar een groep betogers probeerden het GGO-aardappelveld te vernielen. GGO staat voor genetisch gemanipuleerde organismen.

De GGO-aardappelen zijn een proef om de aardappelen resistent te maken tegen de aardappelschimmel. Dat is een schimmel wartegen aardappelkwekers meermaals pesticiden moeten gebruiken. Er is volgens Redant een gevaar dat pollen van GGO-gewassen andere gewasen gaan besmetten. Via bijen kunnen GGO's in honing terecht komen. Op die manier kunnen de kwekers van vooral bioproducten de authenticiteit van hun producten niet garanderen.  De enige manier is om het telen van GGO-gewassen uit te sluiten. Omdat in Oosterzele nogal wat imkers en bioboeren actief zijn vroeg Groen! om Oosterzele GGO-vrij te verklaren.

Groen! vond geen steun van de andere gemeenteraadsleden. 'Onderzoek moet kunnen, zeker ter bevordering van de gewassen' antwoordt schepen Els De Turck (CD&V). Bovendien is het zinloos om op gemeentelijk vlak dergelijke teelten te verbieden. Bijtjes houden zich niet aan gemeentegrenzen. Schepen Paul Cottenie (CD&V) voegt er nog aan toe dat een bij nooit op aardappelplanten zal komen en dat het gevaar dat bijen GGO's van het aardappelveld in Wetteren verspreid hebben onbestaande is.