Skip to content

johan van bever

advertentie
De Windekemolen in de Pastoor de Vosstraat op de grens van Balegem met Scheldewindeke wordt gerestaureerd. In het dossier kwam Provincieraadslid Hiude De Sutter uit Gijzenzele meermaals tussen en ook gedeputeerde Sander Vercamer, die peter is van de molen, zat verveeld met de mislukte resturatie in de jaren 80.

Twee jaar geleden werd het restauratiedossier door de Provincie al goedgekeurd en werd een architect aangesteld. Meteen werd een restauratiepremie aangevraagd aan de Vlaamse overheid. Die is nu toegekend. De Vlaamse overheid houdt 180.000 euro ter beschikking en de Provincie schrijft 300.000 euro in de planning voor volgend jaar. Voor dat bedrag wordt de molen helemaal vernieuwd.

Op het bouwplan staat het demonteren en opnieuw plaatsen van de molen, het vervangen van ondedelen zoals gebinte, spoorstijlen en windpeluw, het nazicht van onderdelen die beschadigd zijn door de insecten zoals de steenlijst en de trap, het reconstrueren van de gedemonteerde staart en balkon, het herstellen van het gevlucht en het draaivaardig maken van de molen en het maalvaardig maken van een steenkoppel. Het is de bedoeling dat de werken in 2015 klaar zijn. In dat geval kan het 100-jarige bestaan van de molen op een gepaste wijze gevierd worden.