Skip to content

johan van bever

advertentie
Zowel de gemeente Oosterzele als Sint-Lievens-Houtem verhogen de belastingen niet. In Oosterzele wordt wel een subsidie geschrapt en in Sint-Lievens-Houtem worden enkele andere heffingen fors verhoogd.

In Oosterzele blijven de opcentiemen op de onroerende voorheffing bepaald op 1.200 en de aanvullende belasting op de personenbelasting op 8%. De subsidies voor groendaken, thermische zonne-installaties en warmtepompen, hoogrendementsbeglazing en dak-, vloer- en muurisolatie in bestaande woningen worden geschrapt. Het doel van deze subsidies was om de inwoners te doen investeren in energiebesparende maatregelen. In de jaren dat deze subsidies bestonden, keerde de gemeente in totaal 320.000 euro uit, gespreid over 1.200 dossiers. 'Opzet geslaagd' meent het gemeentebestuur en de subsidies worden afgeschaft.

In Sint-Lievens-Houtem blijven de opcentiemen op onroerende voorheffing 1.495 en de aanvullende belasting op de personenbelasting 8,5%. Enkele andere heffingen gaan wel de hoogte in. De belasting op tweede verblijven stijgt van 500 naar 750 euro. De heffing op leegstand wordt met 100 euro verhoogd tot 1.200 euro voor een leegstaand gebouw of een eengezinswoning. De belasting op het weghalen en verwijderen van sluikstorten verviervoudigd van 250 naar 1.000 euro. Dit moet de inwoners ontraden om afval zomaar ergens wild te storten.