Skip to content

johan van bever

advertentie
ONOV burgert nieuwkomers in
Er wordt in Oost-Vlaanderen hard gewerkt rond de nieuwkomers in de provincie. Dat is zaterdagnamiddag gezegd tijdens de voorstelling van het jaarverslag 2006 van ONOV. ONOV staat voor Onthaal Nieuwkomers Oost-Vlaanderen. In het afgelopen jaar werden 1056 meerderjarige mensen begeleid, dat is 47,5% van de ingestroomde doelgroep.

ONOV is verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers in Oost-Vlaanderen. Er wordt gewerkt voor mensen van allochtone origine die legaal in het land zijn. ONOV is werkzaam sinds 1 oktober 2003 en werkt nauw samen met de VDAB en het Huis van het Nederlands. Het doel is de nieuwkomers volwaardig te laten participeren in de samenleving.  Dat gebeurt via een vormingsprogramma. Zo'n inburgering is voor een groot deel van de nieuwkomers verplicht, iets wat streng opgevolgd wordt. ONOV heeft vestigingen en loketten in ondermeer Zottegem, Geraardsbergen en Wetteren. De Oost-Vlaamse steden en gemeenten staan in voor de officiële doorverwijzing van de nieuwkomers naar het onthaalbureau.

Er werden ook cijfers bekend gemaakt uit de gemeenten in Oost-Vlaanderen. In Zottegem kwamen 16 nieuwkomers binnen, 7 ervan meldden zich aan bij het onthaalbureau, 6 van hen tekenden een contract voor de inburgeringscursus en 4 haalden het attest van inburgering.
In Sint Lievens Houtem waren er 14 nieuwkomers, 2 aanmeldingen, 2 contracten en geen attesten. In Herzele waren er 13 nieuwkomers, 4 aanmeldingen, 4 contracten en 2 attesten. In Oosterzele waren er 9 nieuwkomers maar geen aanmeldingen, geen contracten en geen attesten.