Skip to content

johan van bever

advertentie

De Oost-Vlaamse klimaatwijken, verspreid over 13 gemeenten, hebben tijdens de afgelopen wintermaanden 9% energie bespaard. Een topwijk in Kaprijke haalde zelfs de 26%.

De Oost-Vlaamse klimaatwijken bestonden deze keer uit 350 gezinnen in 13 gemeenten. Zij gingen samen met de provincie Oost-Vlaanderen de uitdaging aan en bespaarden op een half jaar tijd 9,04% zonder in te boeten op het leefcomfort. Alleen Antwerpen doet beter. De actie startte in oktober op initiatief van de provincie, de Bond Beter Leefmilieu en Eandis. In 13 gemeenten daagden de gemeentebesturen hun inwoners uit om 8% energie te besparen. Dat waren de besturen van Beveren, Dendermonde, Destelbergen, Hamme, Stekene, Zottegem, Waasmunster, Ronse, Sint Niklaas, Kaprijke, Ninove, Eeklo en Geraardsbergen. 23 wijken haalden de weddenschap en bereikten de 8% besparing.
Karel Van Wilderode uit Zottegem onderzocht de motivatie en het sociaal profiel van de deelnemers. De deelnemers waren vooral hooggeschoolden en mensen die werkzaam zijn in de milieusector. De meesten waren gemotiveerd door het milieu en de besparing op de energiefactuur. Karel Van Wilderode overtuigde de scouts van Zottegem om deel te nemen met negen gezinnen. Zij spaarden 10,62%.  Andere deelnemers uit Zottegem waren de Kilowattekes met een besparing van 3,16% en het PTI van Zottegem met een besparing van 9,84%.