Skip to content

johan van bever

advertentie
Luc Van de Sijpe uit Massemen is op zoek naar foto's of documentatie over het zogenaamde Bruggenhoofd Gent. Dat bruggenhoofd bestond indertijd uit 228 bunkers, verspreid over het grondgebied van twintig verschillende gemeenten gelegen tussen Astene (Deinze) en Kwatrecht bij Wetteren. Daarvan zijn er nog 186 bewaard gebleven, ondermeer in Gijzenzele, Oosterzele, Moortsele en Landskouter. 

De bunkers werden in 1934 en 1935 gebouwd nadat bleek dat de dreiging vanuit Duitsland weer groter werd. Hitler voerde de dienstplicht terug in en het land werd herbewapend. Dat was tegen de afspraken die gemaakt waren na de eerste wereldoorlog. De bunkers moesten de verdedigingslinie rond Gent vormen.

Deze bunkers zijn intussen in de vergetelheid geraakt. Alleen in Oosterzele worden de bunkers als waardevol erfgoed geherwaardeerd en werd onlangs een bunkerroute ingewandeld.

Luc van de Sijpe wil de bunkers in ere herstellen en heeft er zelfs een speciale website voor gemaakt. Hij is nog altijd op zoek naar informatie over de bunkers. Wie dat heeft mag hem contacteren op zijn adres aan de Massemsesteenweg 254 in Massemen, telefoon 09/329.71.85 of per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..