Skip to content

johan van bever

advertentie
schepen van Cultuur Paul Cottenie
De gemeente Oosterzele werkt aan een nieuw boek. Het wordt de geschiedenis en de rol van de kloostergemeenschappen in Oosterzele. Dat heeft schepen van Cultuur Paul Cottenie aangekondigd.
Kloostergemeenschappen hebben altijd een belangrijke maatschappelijke rol gespeeld in Oosterzele. In elk van de zes deelgemeenten was ooit een congegratie actief. Zij startten met het onderwijs maar ook met de rusthuizen en De Pelgrim.
Aan de hand van archieven van de congregaties, foto's en getuigenissen wil de gemeente samen met de vzw Erfgoedhuis en het Gijzels Genootschap van de Kerkuilen zoveel mogelijk informatie verzamelen. Er wordt hiervoor een een oproep gedaan aan de bevolking om documenten, foto's of verhalen ter beschikking te stellen. Binnen de seniorenraad is al een werkgroep gestart.
Daarnaast wordt ook nog gewerkt aan een inventaris van kapelletjes in groot-Oosterzele. Hiervan verschijnt volgend jaar een boekje met de geschiedenis en de betekenis van de kapel en er komt een tentoonstelling. Meteen zal duidelijk worden welke kapellen een restauratiebeurt nodig hebben. De gemeente is bereid hiervoor een inspanning te doen.