Skip to content

johan van bever

advertentie
De lokale politie Rhode en Schelde roept op tot waakzaamheid en raadt iedereen aan om geen onbekenden binnen te laten. Het aantal diefstallen is het afgelopen jaar sterk toegenomen. Dat is niet alleen het geval in de zone Rhode en Schelde, maar is een tendens dat ook elders vastgesteld wordt. In de zone Rhode en Schelde steeg het aantal diefstallen uit woningen van 157 naar 226.

Na analyse van de jaarcijfers stelde de preventiedienst twee belangrijke tendensen vast:  Een eerste trend zijn de diefstallen met list. Personen bellen aan en verschaffen zich met een smoesje toegang tot de woning. Soms gaat het om twee of meer mensen die zich uitgeven als vertegenwoordiger van een officiële instantie zoals de politie of een welzijnsorganisatie. Een andere keer doen de daders zich voor als ‘hulpbehoevend’. Ze vragen wat drinken of moeten dringend naar het toilet. Eenmaal binnen leidt één persoon de aandacht van de bewoner af door continu met hem of haar te praten. Ondertussen gaat de tweede persoon in de woning op zoek naar kostbaarheden.

Een tweede tendens zijn de inbraken gedurende de dag. Omdat veel mensen overdag uit werken zijn, hebben inbrekers hun periode om toe te slaan vervroegd. Ook hier betreft het meestal meerdere personen, waarvan soms één op de uitkijk staat. Zij verplaatsen zich in veel gevallen met een voertuig dat zij in de buurt parkeren.