Skip to content

johan van bever

advertentie
Zelfuitleenbalie in gebruik genomen
In de bibliothbeek van Oosterzele is de zelfuitleenbalie in gebruik genomen.

Nu kunnen de bezoekers zelf de boeken scannen bij ontlening of teruggave. De installatie kost 29.663 euro. De provincie Oost-Vlaanderen subsidieerde voor 10.000 euro. Het nieuwe systeem is de opvolger van de barcodetechnologie en is een radio gestuurde identificatiemethode waarbij gegevens opgeslagen worden op een chip.

25 vrijwilligers hebben gedurende drie weken de nodige tags in de boeken den dvd's gekleefd en daarna alle boeken en dvd's geconverteerd. Voor de cd's geldt het syteem niet. Die kan men enkel ontlenen aan de bemande balie want de cd's blijven achter de balie staan om plaats te besparen in de publieke ruimte van de bib.

Het nieuwe systeem is nu helemaal operationeel, hoewel niet kan uitgesloten worden dat er zich af en toe eens een foutje voordoet. Die resterende kleine onvolkomenheden zullen naargelang het gebruik weggewerkt worden. De zelfuitleenbalie heeft tal van voordelen zegt schepen van Cultuur Paul Cottenie.

Zo worden de wachtrijen aan de balie kleiner en het personeel dat nu extra tijd vrij krijgt kan zich wijden aan het begeleiden en helpen van de bezoekers. De raad van beheer van de bibliotheek onderzoekt momenteel de mogelijkheid of hierdoor ook de openingsuren kunnen uitbreiden.

De bib van Oosterzele krijgt trouwens een mooi compliment van de gedeputeerde Alexander Vercamer. De titel van Boekegem werd indertijd terecht toegekend aan Oosterzele, zegt hij. Sindsdien zijn de inspanningen die de gemeente en de bib doen alleen nog maar toegenomen.